Folkedanskveldene i Oslo.

Ide bak kveldene.

Det var leikarringene som startet opp dette etter krigen. En ønsket et mer uformelt dansesamvær enn på en vanlig øvingskveld. Repertoaret skulle være norske folkedanser, dvs. litt runddans, turdans og sangdans, og noen fikk ansvar som danseleder. Bygdedans kom også med, og en periode var det et eget tilbud.

Oppslutning.

Halli ble først brukt. Leikarringen i BUL var i Teatersalen. Pga. bra frammøte tok en i bruk Storsalen. En periode var det dans i både Storsalen og Halli.

Innhold

Stort sett har en startet 19.00 eller 19.30 med runddans og turdans, så har det vært musikkpause med sangdans en halvtime. Så musikkdans til 22.45 eller 23.30. I mange år var kaffepausa felles, en hentet stoler og grupperte seg sosialt, ble servert kaffe og noe å biteti. Siden gikk en over til kiosksalg, begrunnet med at de som ønsket å danse, burde få gjøre det hele tiden, og en skulle tjene penger?

Opp gjennom årene har det vært diskusjoner på tidsbruken mellom gammeldans, turdans, bygdedans og sangdans.

Opplegget i de senere årene.

Minikurs fra 18.00. Gammeldansøkt 19.30 – 20.45. Musikkpause og sangdans? Fra 21.15 musikkdans med noe turdans. Slutt 22.45.

Rift om spillerjobbene er positivt. Men ikke alle gruppene er like gode på turdans?

De fleste som kommer, er faste søndagsdansere. Det er få dansere fra leikarringene som møter, dersom de ikke har dugnadsjobb samtidig? Gammeldansene dominerer!

Nytenkning

I alle organisasjoner og aktiviteter er det behov for vurdering av stoda. Hva fungerer, hva kan forbedres? Det må være fora der dette kan drøftes?

Ang. fora så hadde vi et slikt, Folkedansrådet. Dette ble fjernet, for noen fant ut at interessen var liten? I Folkedansrådet ble organiseringen av folkedanskveldene diskutert.

Søndag 15. okt var det enorm aktivitet på ettermiddagen med dans i alle saler, av barn, ungdom og voksne. Det ble danset sving, tango og stildans. Mye folk i huset. Dette var også folkedans?

Erik Haugros